Hogyan NE bérelj lakást Spanyolországban

//Hogyan NE bérelj lakást Spanyolországban

Hogyan NE bérelj lakást Spanyolországban

Elkövettem helyetted minden hibát spanyol lakásbérlésnél, tehát neked nem kell megfizetned a tanulópénzt, feltéve ha ezt elolvasod.

Mindent teljesen máshogy csinálj mint én, ha Spanyolországban akarsz ingatlant bérelni. Lakás,barlang, tengerparti villa, bármit is bérelj ibéreknél, lehet azt jól is, tehát gyakorlati útmutató következik a mindenképpen elkerülendő helyzetekről.

Hiába értek az ingatlanbiznichez, hiába segítettem lakások százainak eladásában és pár tucat kibérlésében több országban, ha külföldön kell gyorsan lakást bérelni, akkor általában hibázom, ráadásul úgy, hogy még jól meg is szívatnak, pedig elsőre minden frankónak tűnik, ha élhetek ilyen ízléstelen szóviccel spanyoléknál. Az első és legnagyobb hiba lakásbérlésnél országtól függetlenül a kapkodás. Spanyolország nagy, az árkülönbségek óriásiak, de talán sikerül pár bitang fontos infót eljuttatnom hozzád.

Város: Alicante

Adottságok: két felnőtt, két gyerek (asztmával),

Nehezítő körülmények: gyerekek aszthma, kutya (a dobokat nem is  említem:)

Alicante lakásbérlésHiába voltam elővigyázatos és tettem egy próbakört a család teljes átköltöztetése előtt, egy hét nem volt elég arra, hogy rendes helyet találjak, de kb másfél órával a gép indulása előtt megtaláltam a “megfelelő” bérleményt. Addigra már felhívtam netről vagy 150 lakást, de vagy valami nem stimmelt vagy nem fogadták el a kutyát. Megnéztem egy hét alatt mindent, egész nap kutyagoltam fel és alá a városban figyelve a táblákat meg cetliket, de semmi. Aztán (mint említettem), az utolsó nap még sikerült valamit oldanom, ami elég kétségbeesett helyzet volt, mert utána Alicantéból haza Máltára és onnan két hét múlva indulás vissza a lehet legcigánykaravánabb megoldással, amiről itt igen részletesen írtam.

Legfontosabb spanyol ingatlanos portálok:

Van ezeken kívül még sokszáz ingatlanos oldal, amelyek spanyol lakásbérléssel foglalkoznak, érdemes mindet megnézni, meg odafigyelni hol írják azt, hogy nem kell neked jutalékot fizetni.

Szóval találkozó az ingatlanossal. Ház Alicante teherkikötőre néz, szerényen első sor, de már jócskán kint a forgalmasból, havi 550 jó királyi euró, kutya jöhet, 8. emelet. Kipróbáltam a sütőt, a frigót, a légkondicionálót, a bojlert. Kilátás rendben, koszos rendesen, de majd azt megoldjuk.

Spanyol lakásbérlés 1.

A szerződéskötést már távolból intéztük, simán ment pár nap alatt, kaució 1 hónap, közvetítőnek mi nem fizettünk, viszont a tulajnak már oda sem adták a kauciót, amiből már akkor tudtam, hogy baj lesz :D De, beraktak egy mosogatógépet.

Szükséges iratok:

  • Útlevélmásolat
  • Személyi igazolvány másolat
  • Bankszámla kivonat

Majd elfelejtettem mondani, legfeljebb évenként új lakásba költözünk, de inkább 6 hónap az, és már vagy 10 éve folyamatosan.

Szóval megérkezünk és ahogy belépünk a lakásba, valami olyan ocsmány bűz fogadott, hogy neki lehetett volna támaszkodni. Természetesen a budiból jött, ami viszont nagyjából tiszta volt. Viszont így derült ki, hogy Alicantéban gyakorlatilag nincs is csatornázás, hanem a 2500 fős megalakótelepeken (innentől csak urba lesz, ami az “urbanización” rövidítése, ami bárhogy osztjuk és szorozzuk, csak lakótelep marad). Tehát szippantóskocsival viszik a szart, ami előtte azonban annyira felgyűlt a mi urbákban, hogy a nyolcadikon is penetráns büdös volt. Semmi gond, kémiai háborúval nagyjából elejét lehetett venni a dolognak.

Aigües ingatlanbérlésViszont, ha bekapcsoltuk a sütőt és mondjuk be volt dugva a frigó, akkor lecsapta az áramot. Ha fürödni akartunk, akkor a bojler miatt mindent le kellett kapcsolni. A légkondi önmagában azonnal lecsapta az egészet. Persze felhívtam a lakás tulaját, egy kedves és elegáns madridi professzornőt (tisztességtelenségben megőszült kéjnő a továbbiakban). Aki elmondta, hogy előttünk egy ember lakott ott és sosem volt ilyen problémája. Ó, hogy rohadna rád, de mi négyen vagyunk és ez egy 3 szobás lakás, tehát ez a baj, hogy nem emeled meg a “potenciált” és NINCS elég áram. Akkor talán nagysád intézkedjen, hogy legyen áram. Na, ez pont 600-800 eurójába került volna, mert át kellett volna húzni a lakásba bejövő kábelt, ami potom 30 éve funkcionált, csak közben feltalálták a légkondit például, amit be is szereltetett, de minek? Na mindegy, végül is nem volt hajlandó a fejlesztésre. Fizessem ki én, de nem vonható le a bérleti díjból.

Mondjuk neki, hogy akkor csá, hoci vissza a kauciót, van még két hetünk a hónapból, amit ugye előre kifizettünk, aztán megyünk. Hogy ő nem adja vissza a kauciót, mert meg sem kapta és mi becsempésztünk egy kutyát a lakásba, mert erről neki senki sem szólt. Csókolom, a blöki még a szerződésben is benne van. De azt ő nem olvasta, hiába írta alá, az így nem érvényes, hív rendőrt.

Mégsem dobhattam ki a nyolcadikről, pedig remek megoldás lett volna.

Akkor ingatlaniroda, ahol elmondták nekünk, hogy ők pénzt nem adnak vissza, tehát neki (a vén satrafának) kell odaadnia nekem a kauciót. A fillérszekszuáló szatyor végül az elköltözés előtt 1 nappal adta vissza a kauciót. Tehát volt majdnem 2 hetünk új lakást keresni, de pénzünk nem, hogy ki is béreljük, mert ugye kaució még a nyanyánál. Mivel a kölkök már a környéken jártak iskolába, maradnunk is kell ebben a barrioban (környéken). Természetesen senki sem engedte, hogy kutyával menjünk (pedig ritka fegyelmezett, meg jófej jószág), de aztán két nappal az utcára kerülés előtt megint sikerült megtalálnunk egy jónak tűnő lakást, igaz egy százassal drágábban, de a kert zseniális, gondolom szerintetek is.Spanyol ingatlanbérlés

Spanyol lakásbérlés 2.

Szükséges iratok a 2. spanyol ingatlan kibérléséhez:

  • Útlevél
  • NIE szám
  • Fizetési kimutatás
  • Bankszámla kivonat
  • Személyes ajánló (előttünk állítólag ruszki gengszterek laktak itt)

Novemberben költöztünk be, szemben focipálya van, az utolsó edzés este 11-kor kezdődik, kicsit idegesítő, de ez van. Viszont itt már fizetni kellett az ingatlanosnak egy hónapot felesben a tulajjal.

Azt mondjuk nem közölték, hogy ősztől a túlzsúfolt Mediterrán-sztráda egyik új levezetőjét pont a csöndes utcánka vezetik majd be, de ez ugye még arrébb van.

Majd áprilisban mindenfajta hadüzenet nélkül megtámadtak a csótányok. Nem egy, hanem rengeteg: bent a ruháink közt, a budiban, a folyosón, mindenhol. Ismét kezdődhet a kémiai háború, teljesen eredménytelenül. Majd kihívtuk a hivatalos csótányírtót, aki miatt egy éjszakára el kellett utaznunk családostul Cartagénába fesztiválozni, de ugye áldozatokra mi is hajlandók vagyunk. Innetől kezdve ugyanúgy jöttek a csótányok, de megdöglöttek a padlón, így reggelente nem fürge, hanem haláltusájukat vívó mocskok remegtek a padlón. Mit ne mondjak, nem arattunk teljes győzelmet és elkezdtük keresni az új lakást (lesz itt még update, ne aggódjatok). Viszont kiderült, hogy mi a legjobb módszer arra, hogy a csótányok meg se próbáljanak hídfőt létesíteni a bérleményedben: babérlevelet minden sarokba. Ez nem vicc, tényleg működik.

Spanyol lakásbérlés 3.

Képzeld, éppen bérelhető lakást keresek. Ami változott, hogy közben spanyol vállalkozást indítottam, erről megtalálsz mindent itt: Spanyol egyéni vállalkozás alapítása, működtetése

Namármost az adóból körülbelül a bérelt lakás költségének fele írható le költségként (49%-nál még nem kérdezősködnek állítólag). Viszont, hogy ezt megtehesd, két szerződést kell kötnöd ugyanarra a lakásra. Az egyik a bérleti díj 51 százalékáról szóljon, mint mezei ingatlanbérleti szerződés. A 49 százalékos részre vonatkozó szerződés viszont Áfa-s legyen és mint cég (egyéni vállalkozó) kell ugye szerződni. Ezek után asszem a kutya lesz a legkevesebb a jelenlegi lakáskeresésénél.

Van valami lényeges és botrányos hiba, amit nem követtem el? Írd meg és én beteszem a posztba szívesen!

Update: Egy kedves kommentelőnk jelezte, hogy amikor kibéreltek egy lakást éjszaka, csak másnap vették észre, hogy nincs ablaka.

[email protected] Tucanoprod.com – Bence Zákonyi

2018-05-16T12:31:35+00:00 By |Második útlevél|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment